[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Przygotowanie i stosowanie: 2 łyżeczki od herbaty mieszanki ziołowej zalać 1/4 litra
wrzątku i odstawić, by napar naciągnął. Po 10 minutach odcedzić i posłodzić 1 łyżeczką od
herbaty miodu. Pić 1 filiżankę codziennie rano, 1/2 godziny przed wstaniem.
Napar z podbiału
Przy rozedmie płuc lub pylicy zaleca się picie naparu z samego podbiału bez żadnych do-
datków. Ponieważ są to choroby nieuleczalne w tym sensie, że powstałych zmian organicznych
cofnąć się nie da, podstawowym założeniem jest złagodzenie dręczących napadów kaszlu, do
jakich dochodzi co rano.
Uwaga: zgodnie z zaleceniami fitoterapii, kuracja polegająca na piciu naparu z podbiału
nie może trwać dłużej niż trzy tygodnie. Przed kontynuowaniem kuracji należy skonsultować
siÄ™ z lekarzem.
Przygotowanie i stosowanie: 3 łyżeczki od herbaty liści podbiału zalać 1/2 litra wrzątku i
odstawić, by napar naciągnął. Po 10 minutach odcedzić i posłodzić 2 łyżeczkami od herbaty
miodu. Pić 1÷2 filiżanki codziennie rano, 1/2 godziny przed wstaniem z łóżka.
20
Napar ze skrzypu
Napar ze skrzypu również sprawdza się dobrze przy przewlekłym i chronicznym kaszlu.
Uwaga: cierpiący na obrzęki wodne (nagromadzenia wody w tkankach i przestrzeniach
międzytkankowych) spowodowane niedoczynnością serca lub nerek, nie powinni stosować du-
żych ilości moczopędnych ziół w formie dłuższych kuracji. Do ziół tych zaliczają się na przy-
kład pokrzywa, brzoza, skrzyp, nawłoć, wilżyna i wszelkie mieszanki. Przed ich zażywaniem
należy poradzić się lekarza.
Przygotowanie i stosowanie: 2 łyżeczki od herbaty ziela skrzypu zalać 1/4 litra wrzątku i
odstawić, by napar naciągnął. Po 30 minutach odcedzić. Inną metodą jest maceracja: na 12 go-
dzin zalać zimną wodą, po czym odcedzić i podgrzać do temperatury picia. Napar posłodzić 1
Å‚yżeczkÄ… od herbaty miodu. Stosować w formie kuracji: przez 2÷3 tygodnie pić po 1 filiżance
trzy razy dziennie.
Kaszel napadowy i koklusz
Przy kaszlu przybierającym formę napadową, a zwłaszcza przy kokluszu sprawdziły się na-
stępujące mieszanki ziołowe:
Tymianek z koprem włoskim
Ziele tymianku .......................... 20,0
Owoc kopru włoskiego ............. 10,0
Owoc anyżu .............................. 10,0
Liść podbiału ............................ 10,0
Ziele pierwiosnka ..................... 10,0
Pierwiosnek z melisÄ…
Ziele pierwiosnka ..................... 10,0
Liść melisy ............................... 10,0
Ziele tymianku .......................... 10,0
Liść podbiału ............................ 10,0
Korzeń krzyżownicy ................... 5,0
Liść babki lancetowatej ............... 5,0
Owoc anyżu ................................ 5,0
Ziele centurii .............................. 5,0
Przygotowanie i stosowanie: 2 łyżeczki od herbaty wybranej mieszanki zalać 1/4 litra
wrzątku i odstawić, by napar naciągnął. Po 10 minutach odcedzić i posłodzić 1 łyżeczką od
herbaty miodu. Pić trzy filiżanki możliwie gorącego naparu dziennie, małymi łyczkami.
Kaszel na różnym podłożu
Mleko koper włoski miód
Mieszanka ta Å‚agodzi kaszel i oczyszcza oskrzela. Przygotowanie i stosowanie: w 1/4 litra
mleka zagotować 2 łyżeczki od herbaty rozgniecionych owoców kopru włoskiego, po czym
odcedzić przez sito. Po przestudzeniu do temperatury odpowiedniej do picia dodać 2 łyżki sto-
łowe miodu. Pić na gorąco, dwie szklanki dziennie.
21
Sól emska z miodem i cebulą
Sól emska (z apteki) z miodem i cebulą jest bardzo skutecznym środkiem przeciwkaszlo-
wym. Aagodzi kaszel i rozpuszcza gęsty śluz.
Przygotowanie i stosowanie: do 100 gramów miodu dodać jedną małą, drobno posiekaną
cebulę i podgrzewać przez ok. 5 minut, nie zagotowując. Po wystudzeniu domieszać 3 łyżeczki
od herbaty soli emskiej. Zażywać trzy razy dziennie po jednej łyżeczce od herbaty.
Rzepa z miodem i chrzan z miodem
Oba wspomniane specyfiki działają skutecznie przy kaszlu, astmie i przeziębieniach z go-
rączką. Zawarte w nich składniki rozpuszczają śluz i ułatwiają oddychanie.
Przygotowanie i stosowanie: 3 łyżki stołowe rzodkwi, lub 1 łyżeczkę od herbaty chrzanu
zetrzeć na tarce i wymieszać z 3 łyżeczkami od herbaty miodu. Zażywać po łyżeczce od herba-
ty od 3 do 5 razy dziennie.
Chrzan cebula miód
I ta mieszanka jest sprawdzonym środkiem przeciwkaszlowym.
Przygotowanie i stosowanie: 1 łyżkę stołową świeżo startego chrzanu wymieszać z 5 ły-
żeczkami od herbaty miodu, następnie dodać 1 łyżkę stołową bardzo drobno posiekanej cebuli i
dolać 5 łyżek stołowych wody. Mieszaninę wstawić na mały ogień i mieszając doprowadzić do
silnego parowania (nie gotować). Zażywać po schłodzeniu 5 razy dziennie po jednej łyżeczce
od herbaty.
Sok z cebuli (czosnku)
Stosowanie soku z cebuli jest jednÄ… ze starszych metod medycyny domowej. W wielu wy-
padkach kaszel zanika dosłownie przez noc.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]