[ Pobierz całość w formacie PDF ]

2 cebule pokrojone w kostkę 1/2 filiżanki majonezu lub sos vinegrette Ugotowane
buraki utrzeć na tarce jarzynowej, dodać pozostałe składniki. Doprawić
majonezem. (11) Sałatka sojowa Andrzeja 2 filiżanki ugotowanej soi 1 seler
utarty na tarce jarzynowej 2 ogórki kwaszone pokrojone w kostkę 2 jabłka
pokrojone w kostkę 1/2 filiżanki śmietany przyprawionej dowolnymi ziołami
Składniki wymieszać, dodać śmietanę, przyprawić do smaku. (12) Henryka sałatka z
soczewicy 2 filiżanki gotowanej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 jabłko
pokrojone lub utarte na tarce 15 dkg żółtego sera pokrojonego w kostkę 1/2
filiżanki majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku pęczek natki z
pietruszki Składniki wymieszać, przyprawić do smaku, posypać natką z pietruszki.
Dodatek sera nie jest konieczny, ale jeśli go dodamy, sałatka jest wtedy pełnym
daniem obiadowym lub kolacyjnym. Przy okazji chcę zwrócić uwagę na mało jeszcze
znaną soczewicę. Jest to roślina strączkowa, w przeciwieństwie do soi, fasoli,
grochu nie wymaga uprzedniego namoczenia. Gotuje się około 30 minut. Zawiera
dużo białka, witaminy z grupy B, witaminę C, cynk i żelazo. Jej zaletą jest to,
że nie jest gazotwórcza. Smakowo nie ustępuje innym roślinom strączkowym. (13)
Surówka tarnowska z kapusty 1/2 główki kapusty 2 - 3 marchewki utarte na tarce
jarzynowej 1 filiżanka orzechów ziemnych 3 - 4 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy
ziołowej "Staropolskiej" lub "Myśliwskiej" sól, pieprz do smaku Drobno
poszatkować kapustę, dodać marchew, posolić, odstawić na 1/2 - 1 godziny. Dodać
olej i orzechy, przyprawę, doprawić do smaku. (14) Surówka z włoszczyzny
obiadowa 1 pęczek włoszczyzny 1/4 główki kapusty 1 filiżanka orzechów ziemnych
lub innych 1/2 filiżanki majonezu sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku
Kapustę drobno poszatkować. Seler, marchew, pietruszkę utrzeć na tarce
jarzynowej, por drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać orzeszki i
majonez, doprawić do smaku. (15) Sałatka Jadwigi z Krakowa 1 duży pomidor
pokrojony w kostkę 1 cebulka pokrojona w kostkę 1 jabłko utarte na tarce
jarzynowej 1 - 2 parówek pokrojonych w kostkę 1 - 2 łyżki majonezu sól, pieprz
do smaku Wymieszać wszystkie składniki. Przyprawić do smaku. (16) Sałatka Alicji
M. z Kwidzynia 3/4 filiżanki kabaczka (lub cukinii) utartego na tarce jarzynowej
Kabaczek polać sosem i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Sos: 4 łyżki
oleju 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 2 -
3 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz do smaku Składniki dokładnie wymieszać.
(17) Sałatka ogórkowa Alicji M. 2/3 części ogórków kiszonych obranych i
pokrojonych lub startych na cieniutkie plasterki 1/3 część ogórków świeżych
(mogą być mrożone w plasterkach) w cieniutkich plasterkach. Wymieszać, skropić
lekko olejem. Posypać natką pietruszki, przybrać cząstkami pomidora lub czerwoną
papryką. (18) Surówka z cykorii 3 - 4 cykorie drobno pokrojone 2 jabłka
(niekoniecznie) utarte na tarce jarzynowej i skropione cytrynÄ…. CykoriÄ™
wymieszać z jabłkami i polać np. śmietaną z koperkiem lub musztardą, olejem z
przyprawą ziołową, majonezem. (19) Surówka z selera na słodko 1 - 2 selery
utarte na tarce jarzynowej 2 - 3 jabłka utarte na tarce jarzynowej 1 łyżka soku
z cytryny 2 - 3 łyżki rodzynek 1/2 filiżanki orzechów laskowych lub włoskich
posiekanych 1 łyżka miodu 1/2 filiżanki śmietany Seler i jabłko wymieszać i
skropić cytryną. Dodać pozostałe składniki, polać śmietaną z miodem. Dobrze
wymieszać. Podawać oziębione. (20) Kapusta kwaszona błyskawiczna 2 kg kapusty 1
łyżka soli 1 szklanka wywaru z ziemniaków Drobno poszatkować kapustę, wymieszać
z solą. Włożyć do kamiennego garnka lub słoja, dobrze ugnieść i zalać gorącym
wywarem odlanym z gotowanych ziemniaków. Przykryć obciążonym talerzykiem.
Kapusta nadaje się do jedzenia już po kilku dniach stania w temperaturze
pokojowej. Nie nadaje się do dłuższego przechowywania. Powinna być zjedzona w
ciągu 2 - 3 dni, może postać trochę dłużej jeśli przechowywana jest w lodówce. Z
kapusty kwaszonej przygotowanej w ten sposób lub kupionej w sklepie możemy
przyrządzać rozmaite surówki dodając kminek, utarte jabłko, marchew, dynię,
chrzan, olej, przyprawy ziołowe itp. III DANIA GORCE (21) Kasza gryczana z
porami 2 filiżanki kaszy gryczanej 5 porów pokrojonych sól, pieprz, przyprawy
ziołowe do smaku Zagotować kaszę w 4 filiżankach wody z solą. Po chwili dodać
pory. Dogotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać przyprawy. Podawać z
surówką z kapusty kwaszonej. (22) Pasztet "razowy" 1/2 chleba razowego 1/4 kg
podsmażonych pieczarek 3 cebule pokrojone i podduszone na tłuszczu 3 ząbki
czosnku 4 łyżki oliwy 2 łyżki mąki kukurydzianej lub gryczanej 1 łyżeczka
tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku Chleb
rozdrobnić i namoczyć w wodzie. Połączyć z pozostałymi produktami, zemleć przez
maszynkę do mięsa. Przyprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać 1 - 2
łyżek oliwy. Dokładnie wymieszać i włożyć do foremki. Piec w piekarniku 40 - 50
minut. Chleb można zastąpić w części kaszą gryczaną lub płatkami owsianymi albo
jęczmiennymi. (23) Omlet z płatków owsianych 1 filiżanka płatków 1 cebula drobno
pokrojona 1 marchew pokrojona w drobne paseczki 2 łyżki prażonego siemienia
lnianego lub ziarenek sezamowych sól, pieprz, przyprawy ziołowe do smaku Płatki
namoczyć na 2 godziny w wodzie. Dodać cebulę, marchew i przyprawy. Jeśli zbyt
rzadkie zagęścić mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym. Podawać
z surówką. (24) Pasztet sojowy 1/2 kg pieczarek podsmażonych 2 - 3 jajka 4
cebule pokrojone i podduszone na tłuszczu 2 filiżanki ugotowanej soi 1 seler
ugotowany 1 pietruszka ugotowana 1 marchew ugotowana sól, pieprz, przyprawy
ziołowe do smaku Składniki zemleć w maszynce do mięsa, dodać żółtka, przyprawić
do smaku, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę, delikatnie zmieszać. Włożyć do
wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 30 - 40 minut. Podawać na gorąco z surówką
lub na zimno z wybranym sosem. (25) "Bigos" z kapusty lub kabaczka Alicji M. 1
kabaczek obrany i pokrojony w "zapałkę" lub 1 główka kapusty drobno poszatkowana
2 - 3 cebule drobno pokrojone 1/4 kg pomidorów bez skórki (mogą być mrożone) 3 -
4 łyżki oleju sól, pieprz, przyprawy do smaku Cebulę "zeszklić" na tłuszczu,
dodać kabaczek lub kapustę, podlać wodą i dusić do miękkości. Pokrojone pomidory [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • centurion.xlx.pl