[ Pobierz całość w formacie PDF ]

dłużej trwających, wchłania się przez jelita więcej cholesterolu.
Jest to jeszcze jeden powód, dla którego w starszym wieku tak bardzo
trzeba dbać o tzw. regularny żołądek.
Lekarze wiedzą, że cholesterol i tłuszcze mogą doprowadzić nawet do
nowotworu jelita grubego lub raka piersi, gdy nagromadzi siÄ™ zbyt wiele
kwasów żółciowych i następuje ich degradacja na drodze przemian
chemicznych. Są to wszystko skutki nieracjonalnego odżywiania  zbyt
kalorycznej żywności, dużej ilości tłuszczów zwierzęcych bogatych w chole-
sterol, mięsa i rafinowanych węglowodanów, jak cukier, biała mąka,
białe pieczywo itd., przy małej zawartości błonnika.
Na dobę wydalamy średnio 1,5 g cholesterolu.
Rozmaite zależności
Warto jeszcze dodać, że na syntezę cholesterolu wywiera bardzo duży
wpływ witamina C. Reguluje ona zawartość tego związku w osoczu krwi
i przy jej niedoborach  poziom cholesterolu wzrasta.
Inna  zależność" to związek między cholesterolem a stanami emoc-
jonalnymi, jakich doznaje człowiek. Stresy podnoszą poziom cholesterolu
we krwi, co stwierdzono m.in. u studentów. Gdy zdają egzaminy, poziom
cholesterolu w ich krwi rośnie. Wiemy też z doświadczenia i obserwacji,
że ludzie ambitni, zajmujący wysokie stanowiska, którzy są zwykle
narażeni z różnych stron na stresy, też często chorują na  chorobę
dyrektorską", czyli na tzw. zawały serca, powodowane  mówiąc
w uproszczeniu  nadmiarem gromadzÄ…cego siÄ™ cholesterolu w ich krwi.
Pozytywną rolę odgrywa tryb życia: ruch i aktywność fizyczna.
44
Sportowcy mają dużo lepsze wyniki badań obrazujące ich stan zdrowia
niż tzw. sedentariusze. Dziadek, który uprawia biegi, korzysta ze ścieżki
zdrowia i tańczy, będzie miał o wiele niższy poziom cholesterolu od
swego kolegi w tym samym wieku, który wszedł w  fazę fotelową", ceni
sobie wygodnictwo i nie lubi się ruszać.
Zalecenie, znane zresztą każdemu i niby proste, brzmi: unikać jadania
wszystkiego, co zawiera dużo cholesterolu. Gdy się chce u zwierząt
doświadczalnych wywołać miażdżycę, karmi się je tłustym mięsem,
tłuszczami zwierzęcymi itp. Gdy się chce u człowieka obniżyć poziom
cholesterolu, radzi mu się, aby unikał tłuszczów zwierzęcych (masła,
smalcu, słoniny itp.), a stosował oleje, np. kukurydziany, słonecznikowy
czy sojowy. Oleje  dzięki zawartości NNKT, o czym była wielokrotnie
mowa  obniżają poziom cholesterolu we krwi, a także chronią przed
powstawaniem zakrzepów w naczyniach krwionośnych, które to zakrzepy
prowadzą prostą drogą do zawałów. Od 3 do 6% ogólnej ilości
dostarczanych organizmowi kalorii powinno pochodzić z tłuszczów
roślinnych, czyli właśnie olejów. Trzeba więc zastąpić nimi tłuszcze
zwierzęce w jadłospisach, zwłaszcza ludzi starszych.
Dzięki błonnikowi, który wprowadzamy do organizmu, podając np.
otręby lub podkiełkowaną pszenicę, dzięki jadaniu jabłek (razem ze
skórką) itd., można razem z kałem usuwać nadmiar cholesterolu
z organizmu.
Jabłka są bogate w pektyny, a pektyny to jedna z postaci błonnika.
Otóż stwierdzono i udowodniono, że 15 g pektyn dziennie potrafi
uchronić człowieka od nadmiaru cholesterolu, a w rezultacie od sklerozy.
Prof. dr Key z USA zasłynął swego czasu w całym świecie twierdzeniem,
że nieomal gwarantuje zdrowie każdemu, kto przez całe życie będzie
zjadał przynajmniej 2 duże jabłka dziennie. Dzięki tym owocom można 
według tego uczonego  uniknąć miażdżycy i innych chorób związanych
z nadmiarem cholesterolu.
Dodajmy, że cholesterol jest przyczyną niedokrwienia serca (wcale nie
rzadkiego, a raczej częstego schorzenia), a jego nadmiar, czyli wysoki
poziom we krwi, zawsze prowadzi do przyspieszenia procesów miaż-
dżycowych i w konsekwencji do zawałów.
Trzeba więc jadać: warzywa, grube kasze, ciemny chleb, jabłka i oleje
roślinne.
45
De tłuszczu dziennie?
Kiedy już wiemy o tłuszczach  małe co nieco", to teraz zastanówmy
się, ile nasz organizm potrzebuje dziennie tego produktu. Mówiąc
najpraktyczniej i najkrócej: 3 do maksimum 5 łyżek olejów dziennie. Inne
tłuszcze  jak zwierzęce oraz oliwę  trzeba albo ograniczyć do
minimum, albo w ogóle wykreślić z naszego codziennego jadłospisu.
Należy przy tym pamiętać o tłuszczach niewidzialnych, tzn. ukrytych
w różnych produktach spożywczych, o czym była już mowa, i pijać np.
chude mleko zamiast pełnotłustego. Jadać ponadto chude sery, chude
ryby, chudy drób (chrupiącą, tłustą zapieczoną skórkę np. z kaczki 
oddać młodszym), chude mięso itd.
Wiadomo od dawna, że powinno się unikać smażenin, choćby
dlatego, że każdy spalony tłuszcz (w tym także i oleje) jest rakotwórczy
i toksyczny. Istotne jest także to, że podczas smażenia w produkt wsiąka [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • centurion.xlx.pl